Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Új, komplex termeléskövetési megoldás

Napjainkban a termelő cégeknél a sikeres üzletvitelhez folyamatosan gyűjtött, óriási mennyiségű adatra, és azok szakértő kiértékelésére van szükség. A termék- és alkatrészgyártás területén jelenleg határozott igény mutatkozik az alapanyagtól a végtermékig a teljes termelési folyamat követésére. Ez az adatgyűjtés és kiértékelés a törvényi kötelezettségeken túl elengedhetetlen része a minőségbiztosításnak, a gyártási mutatók folyamatos figyelésének, jobbításának, és ezen keresztül a vevői bizalom elnyerésének.

A fenti feladatokat lehetőség szerint úgy kell elvégezni, hogy ezek teljesítésétől ne romoljanak a termelékenységi paraméterek, sőt a hibák lehetséges időbeli jelzésével javuljon a termelés hatékonysága. Fontos az is, hogy lehetőleg automatikusan álljanak elő mindazon dokumentumok, amelyek a pénzügyi, logisztikai és műszaki dokumentáláshoz szükségesek.
Ezen céloknak megfelelő rendszerben meghatározó szerepe van a logisztikai egységek automatikus azonosítására alkalmazott technológiának. A vonalkóddal, vagy RFID bélyeggel ellátott követendő egységekről az adatgyűjtést fix telepítésű és mobil adatbeviteli terminálokra épülő rendszer végzi.

A Vonalkód Rendszerház Kft. gyakorlata az autóalkatrész és elektronikai eszköz gyártó partnereinél kialakított rendszerek terén azt mutatta, hogy az adott célra készülő egyedi rendszerek fejlesztésére komoly igény van. Az ilyen egyedi fejlesztésű rendszerek kialakításánál azonban fontos tényező, hogy legyen egy „vezérelv”, kialakított váz, amelyre építve lehet a testre szabott funkcionalitást megvalósítani. A konkrét váz megadása nélkül elhúzódó, többször újrainduló tervezési folyamatra, bizonytalan határidejű bevezetési folyamatra lehet számítani.

A felmerült igények és eddigi bevezetési tapasztalatok tükrében, az Új Széchenyi Terv keretén belüli támogatással születik meg a LOG4pro termeléslogisztikai megoldás. A fejlesztésnek köszönhetően új megközelítésben, gyakorlati tapasztalatok alapján a termeléslogisztikai feladatokat komplexen lefedő, erős alappilléreket adó keretrendszer készül. Ennek köszönhetően a standard alapokra épített egyedi folyamatok már könnyebben, gyorsabban és gazdaságosabban rendelhetők hozzá az adott termeléslogisztikai rendszerhez.

Főbb tartalmi elemek, szoftvermodulok:
  • Alapanyag-kezelési modul: általános raktári, tárolási funkciókkal, kiegészítve az anyagkiadáshoz kapcsolódó előkészítés feladataival.
  • Anyagellátási modul: a gyártási folyamatok anyagszükségletét meghatározni képes, ahhoz dinamikusan igazodó, adaptív anyagellátó rendszer, logisztikai egységszintű követési lehetőséggel.
  • Termeléskövetési modul: a termékek készültségi fokának követésére, a meghatározott technológiai adatok rögzítésére alkalmas szoftver, mely kiegészíthető irányítási, folyamatvezérlési funkciókkal. A modul alkalmazásával előállt adattárháziadatok alapján termék-visszakövetési funkciókat is ellát.
  • Készárukezelési modul: az elkészített végtermékek lejelentését, készletének kezelését, csomagolását, szállítmányba szervezését és a szállítási dokumentáció adatainak összeállítását végző modul.
  • Adatprezentációs modul: lehetővé teszi a gyűjtött adatok, a gyártási, logisztikai rendszer működésére jellemző kulcsmutatók (KPI) megjelenítését, figyelését akár valós időben.

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu