Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pontosan, gyorsan, könnyen

Alkatrészkövetés automatikus azonosítással
A szervezési és gyártási piramisban mára szinte az összes iparágban – az autóiparon kívül is – egyre alacsonyabb szinten és több területen figyelhet? meg a számítástechnika jelenléte, mégpedig nemcsak a gyártás, hanem a termék, alkatrész mozgásának, ellenőrzésének folyamatában is.
Alkatrészkövetés automatikus azonosítással

A szervezési és gyártási piramisban mára szinte az összes iparágban – az autóiparon kívül is – egyre alacsonyabb szinten és több területen figyelhető meg a számítástechnika jelenléte, mégpedig nemcsak a gyártás, hanem a termék, alkatrész mozgásának, ellenőrzésének folyamatában is. Az igények és lehetőségek párhuzamosan fejlődnek, és ebből az is következik, hogy esetenként egy-egy feladattal az alkalmazáskutatás szintjén kell foglalkozni. Már nem elég azt mérlegelni, hogy egy vállalkozás elvállalja-e az adott feladatot, hanem azt is vizsgálni kell, valóban meg tudja-e oldani a felmerült igényt. Kutatóintézetek, egyetemek hatáskörébe kerül a megoldhatóság vizsgálata, egyszerűbb gazdálkodó szervezetek – főleg kis- és középvállalatok – esetén a bizonytalanság sokszor túlmutat a vállalható kockázaton.

A fejlődés azonban az évekkel ezelőtt még gazdaságosan megoldhatatlan dolgok előtt mostanra megnyitotta kapuit. Például mára megvalósítható és kutatandó terület az alkatrészek „örök életre” történő egyedi azonosítása vizuális azonosítóval, az egyedi leolvashatóság igényével. Többnyire létezik megoldás, de nem kevés szakmai tudás szükséges hozzá, még jelenleg sem csupán egy plug and play alkalmazás. Azon feladatokban, ahol látható azonosítóról szó sem lehet, és egyszerűbb esetként egyenként kell kezelni a munkadarabot – bár számos tényező függvényében –, de a feladat rádiófrekvenciás azonosítóval többnyire megoldható. Az említett módon azonosított alkatrészek teljes élettartamuk alatt visszakövethetők, és az azonosítójuk a termelésszervezési szerepen túl az utángyártott alkatrészektől történő megkülönböztethetőséget is szolgálja.

Megújult lehetőségek
Az említett feladatok már sejtetik, hogy az automatikus azonosításhoz szükséges azonosítók előállítási technológiája, esetenként hordozóanyagai, illetve a beolvasási lehetőségek, nyomtatók is jelentős mértékben megújultak. Ez a jelölőmechanizmuson túl megmutatkozik a szerteágazó lehetőséget nyújtó illeszthetőségben, adott esetben a más rendszertől független önálló működésben. Az optikai olvasókat is egyre több funkcióval (vonalkód-, karakter-, formaelemzés) látják el, vagy alkalmazásuk gazdaságossági mutatói javultak jelentősen. Amíg az egyszerű vonalkódolvasásra alkalmas eszközök alkalmazásba vétele az otthoni számítógépek szintjén van, addig a bonyolult feladatnál a szaktudás és háttérterep nélkülözhetetlen.

A rádiófrekvenciás azonosítás területén a lehetőségek tárháza állandóan bővül. Egyre-másra jelennek meg különböző célra azonosítók, amelyek szakmai körökben nagy érdeklődést keltenek. A vevők részére is érdekesek, csak egyelőre sok esetben hiányzik a fizetőképes kereslet. De az esetek nagy részében nem azért halnak el a legkülönfélébb megoldások, mert az azonosító vagy a leolvasó sokba kerül, hanem mert a háttér megvalósításához hiányzik a pénz és akarat. Az elektromos azonosítók előnyeinek kiteljesítéséhez megfelelő háttérrendszerek szükségesek, amelyek egész struktúrákat érintenek, azok pedig még mindig nagyon nagy falatnak számítanak. Így van ez a nyílt rendszerek esetében is. A tömegesség még várat magára, az egyedi megoldások munkaigénye pedig igen jelentős.

Általában elmondható – ami természetesen döntő lehet egy feladat megvalósíthatóságánál –, hogy a méret, illetve az információmennyiség szempontjából egyre kisebb, illetve egyre nagyobb azonosítókról beszélhetünk. A fejlődés hatására egyre nagyobb távolsági határok között, egyre gyorsabban, zavartabb környezetben, rosszabb minőséget, különböző megvilágítási és színviszonyok között, számos körülmény által befolyásolva és egyre könnyebb illeszthetőség mellett képesek akár az RFID, akár a vonalkódolvasók működni. Nem elhanyagolható persze az eszköz mérete, fogyasztása, tartóssága, az üzemben tartás nehézségei. Az utóbbi szempont többször vezetett már folyamatban lévő fejlesztés felfüggesztéséhez.

Helyi vagy globális igény
Mint korábban említettük, bizonyos értelemben az azonosítás ugyan fontos és nehéz, de mégiscsak a rendszer apró szelete. Rendszeren itt akár minőségellenőrzést, termeléskövetést, belső logisztikát, raktározást vagy külső logisztikai elvárásokat is érthetünk. Mert mi is történik, miután beazonosítottuk az egyes termékeket, alkatrészeket? Az azonosítás célja tágabb értelemben lehet teljesen lokális feladat megoldása, de lehet, hogy a világ másik végén van a szerzett adatra szükség.

A lokális igényt kielégítő eszközök legtöbbször maguk is képesek feladatok megoldására, eldönteni, hogy a termék jó-e, jó helyen van-e, kell-e valamilyen irányba terelni, elegendő mennyiség van-e belőle stb. Itt sokszor éppen az azonosíthatóság érdekében az azonosítóval való ellátás vagy annak kiegészítése, esetleg információval történő kiegészítés (RFID) a feladat. Ebben az esetben nincs mindig szükség más rendszerekhez való kapcsolódásra, viszont az eszközök önálló munkára történő „felokosítása” (paraméterezés,programozás) szakértelmet igényel, és többnyire egy egyszerű perifériához képest költségesebb eszközről beszélünk. A választék törtrésze a kapcsolódó periféria jellegű eszközökének. A szigetszerűséghez képest markánsabb a teljes folyamatokkal összefüggésben lévő számítástechnikai megoldásokkal kapcsolatos igény, a munkahelyek jelentős részének, akár a termelőeszközöknek rendszerbe kapcsolásával együtt. A megfogalmazott célok között szerepel a központi irányítás lehetősége a papírok elhagyása mellett, a hibás gyártás lehetőségének csírájában történő kizárása, a gyártási helyzet visszajelzése, a minőségi gyártáshoz szükséges előírások kikényszerítése és visszajelzése. Sok esetben a gyártósori gépek paraméterbeállítása is e rendszerek részét képezik.

Valamennyi folyamatot támogatja
A Vonalkód Rendszerház által fejlesztett, a fenti feladatokat szinte teljes körűen lefedő Log4Pro rendszer olyan modulárisan felépített termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket, az automatikus azonosítási elméleti és gyakorlati tudását ötvözi a modern szoftverfejlesztési gyakorlattal. Az ennek eredményeként előálló megoldás az alapanyag érkeztetéstől a késztermék-szállítmány összeállításáig terjedő palettán valamennyi értékteremtő folyamat számára képes informatikai támogatást adni. A vállalatirányítási rendszerrel összhangban vagy akár önállóan is alkalmas alapanyagok, félkész és késztermékek logisztikai egységeit irányítani, követni a termelési folyamatban, biztosítva ezzel a termék gyártásának teljes dokumentálását, visszakövethetőségét. E funkciók megvalósítása során az adattárházba kerülő adatok elemzése lehetőséget ad a logisztikai és a termelő folyamatok állandó felügyeletére, optimalizálására, hatékonyságuk javítására.

Sándor Tamás

A cikk .pdf formátumban teljes terjedelmében letölthető: Kattintson IDE!

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu