LOG4pro termelés-logisztikai rendszer a gyakorlatban

A gyártási adatok viszonylag széles körét kell kötelezően eltárolni és reklamáció esetén rendelkezésre bocsátani minden egyes kiszállított munkadarabra vonatkozóan. Partnerünk az első LOG4pro lépéseket Németországban, az ottani gyártás felügyeletével akarta kezdeni, de annak szem előtt tartásával, hogy a magyar gyárban is bevezetésre kerül majd a rendszer. A többnyelvű felhasználói környezet kialakíthatósága így alap elvárás volt a LOG4pro-val szemben.

 

A rendszer bevezetése

Az előzetes felmérések, folyamatok átvilágítása, értékáram-elemzés elvégzése mellett fontos feladatot jelentett a munkadarabok egyedi azonosítórendszerének kialakítása, a rendszer adatbeviteli eszközeinek meghatározása. Az első technológiai lépésnél a munkadarabokra öntésük után pontgravírozott DPM datamátrix-kód kerül. A DPM-kódok olvasásához kellett megtalálni azokat az olvasókat, amelyek a gyártási folyamatba a meghatározott adatbeviteli pontokon úgy illeszthetők be, hogy a lehető legkevesebb emberi beavatkozást igényelje a munkadarabok azonosítása. Gépi megmunkálás esetén Microscan típusú fix telepítésű vonalkódolvasók használatával lehetett emberi beavatkozás nélkül azonosítani a munkadarabokat. Egyéb esetekben Intermec DPM vezeték nélküli kézi eszközökkel olvassák az operátorok a kódokat. Tekintettel a vonalkódok jó minőségére és az olvasók kiemelkedő DPM-olvasási teljesítményére az azonosítási művelet átlagosan csak 1 másodpercet vesz igénybe. A munkadarabok gyártási adatainak egy része a gyártóberendezésektől származó mért adat, amelyeket a LOG4pro interfészeken keresztül vesz át és tárol nagy megbízhatósággal az MS SQL adatbázisokban. A tárolt adatok a teljes gyártási folyamatot felölelik az öntési adatoktól kezdve a megmunkálási, ellenőrzési lépések adataiig, a kiszállított darabok szállítmányadminisztrációját is beleértve. Természetesen a munkadarab élettörténetében szereplő műveletekhez nemcsak azok eredménye, az azokat jellemző konkrét, mért adatok, hanem a műveletet elvégző személy azonosítója és a munkavégzés ideje is eltárolódik. Előírás, hogy minden munkadarabra vonatkozó adatot 10 évig meg kell őrizni. Ennek biztosítása komoly adatbázis-, illetve adattárház-tervezési feladatot rótt az informatikus szakembereinkre. Az adatok tárolása mellett azok gyors visszakereshetősége, rendezett áttekinthető megjelenítése is fontos feladata a rendszernek. Az adatmegjelenítés részben valós idejű. Ezen alapul a gyártási monitoring kijelzőrendszere. A termékek historikus gyártási adatai és a statisztikai elemzések elvégzéséhez szükséges adatok szokásos listás formában állnak rendelkezésre. Ezek a listák megnézhetők képernyőn, kinyomtathatók, és elektronikus formában is kinyerhetők a rendszerből esetleges további feldolgozás céljára.

(kép: A LOG4pro termeléslogisztikai rendszer érintő képernyős eszközökön is kényelmesen használható)

Alkalmazáselőnyök

A rendszer bevezetésének előnyei nem korlátozódnak csak arra, hogy a vevő termék-visszakövetési előírásainak megfelel a LOG4pro. Nagy előnye, hogy az automatikus egységazonosításhoz szükséges hardverek, fix telepítésű és kézi vonalkódolvasók, mobilterminálok, valamint mobil és kapus rendszerű RFID olvasók kezelését integráltan tartalmazhatja. A vállalatirányítási rendszerekkel összhangban vagy akár önállóan is képes az alapanyagok, félkész- és késztermékek logisztikai egységeit irányítani, követni a termelési folyamatban, biztosítva ezzel a termék gyártásának teljes dokumentálását, visszakövethetőségét az autóipar vonatkozó szigorú elvárásaival összhangban. A termelési adatgyűjtési modul az adatok eltárolásán túl lehetőséget ad a termékgyártás technológiai lépéseinek ellenőrzésére, a sorrend kötelező betartására. A munkadarab-típushoz rendelten előírhatók kötelező ellenőrzések, amelyek elvégzése nélkül a munkadarabok gyártása, illetve annak dokumentálása nem lehetséges. Mivel az informatikai rendszerben minden lépés után minősítik a darabokat, a nem megfelelőek további megmunkálását a LOG4pro megakadályozza, és így egy fontos direkt veszteségforrást szüntet meg. Ez nemcsak a gyártási folyamatra, hanem a késztermék-kezelés logisztikai folyamataira is igaz. Az utolsó gyártási munkahelyhez rendelten a LOG4pro által irányított és ellenőrzött módon képezik a cikkszám szerint homogén, a típushoz előírt mennyiséget tartalmazó logisztikai egységeket. Az egységek szállítmányhoz rendelése és kiszállítása is a LOG4pro-ban előírt, rögzített módon történik. A félkész- és késztermék felhasználható készletének valós idejű ismerete olyan nehezebben számszerűsíthető előnye a LOG4pro alkalmazásának, amellyel javítható a kiszállítások pontossága, így nő a vevői elégedettség, illetve biztosítható a beszállítói minősítés.

(kép: Egyes funkciók a monitorról leolvasott vonalkódokkal is vezérelhetők, így nem kell a felhasználónak a billentyűzetet használni)

A siker záloga

A rendszer használatba vétele Németországban sikerrel elkezdődött, a magyarországi kialakítás bevezetése zajlik most. Természetesen – mint minden sikerért – az eredményekért keményen kellett dolgozni. Ebben az esetben a szakértelmen, tapasztalaton túl a partnerünk szakembereivel kialakított kiemelkedően jó szakmai kapcsolat és a hasonló gondolkodási mód tette lehetővé a zökkenőmentes rendszerbevezetést.

Czuppon Alfréd, Vonalkód Rendszerház Kft.


Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu