LOG4Pro gyártási anyagirányítási rendszer az építőiparban

Termékazonosítás RFID technológiával

A termelés folyamatos, megbízható anyagellátásának megvalósítása mindig is nagy kihívást jelent. A Vonalkód Rendszerház által fejlesztett LOG4Pro rendszer olyan modulárisan felépített termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket az automatikus azonosítás több évtizedes tapasztalatával ötvözi. Az automatikus azonosítástechnika / RFID technológia az elmúlt években egyre inkább a gyártási és termelési folyamat része lett, amelynek segítségével lehetővé vált egy termék teljes körű követése, a gyártási folyamat kezdetétől egészen a kiszállításig.
 
Cégünk építőipari szektorban tevékenykedő partnere, egy világhírű dán cég leányvállalataként szálcement alapú minőségi épületburkoló anyagokat állít elő. Az Észak-Dunántúl egyik legújabb építőanyagot előállító vállalatának megbízásaként, egy termelési anyagellátást biztosító rendszer kiépítése volt a feladatunk.
 
A partnerünk kiemelt elvárása volt, hogy a telepítésre kerülő komplex rendszerünk a termelési terveknek megfelelő anyagellátást biztosítsa a logisztikai egységek mozgatásának vezérlésével a gyártó egységek között.
 
Erre a projektre a közel 5 éve kifejlesztett belső logisztikai rendszerünk, a LOG4Pro - partnerünk igényeire szabott - egyedi változatát javasoltuk. A LOG4Pro rendszerünk képes irányítani és követni a gyártásban egyedi azonosítóval ellátott logisztikai egységeket, az egyedi termékektől a gyűjtőegységekig.
A megbízás legelső feladata a gyárban raklapokon mozgatott anyagok azonosítási rendszerének kialakítása volt. A gyártási folyamatban az anyagok raklapos kiszerelésű logisztikai egységekben mozognak, PLC vezérlésű konvejor sorokon.
Mivel a konvejoron belül emberi beavatkozás nem lehetséges, ezért automatikus azonosítási rendszert kellett kialakítani. A raklapok egyedi, vonalkóddal megjelenített és RFID bélyegbe is beírt azonosítót kaptak, így biztosítva, hogy a raklapok nagy biztonsággal azonosíthatók legyenek a teljes gyártási folyamatban.
A kialakított termeléslogisztikai rendszerben a számítógépes vezérlés biztosítja, hogy a konvejor sorra csak a megfelelő sorrendben lehessen beadni az anyagokat, így elkerülve az esetleges torlódásokat, egyéb felesleges mozgatásokat.
A működés során a LOG4Pro rendszer kommunikál a gyártó-, és anyagmozgató berendezéseket közvetlenül vezérlő PLC rendszerekkel, így teljesen automatikus, operátori beavatkozást csak különleges esetben igénylő anyagmozgatási rendszert alakítottunk ki.  Mivel az ellenőrzési pontokon minden esetben megtörténik az áthaladó anyagok azonosítása az RFID olvasók által, így folyamatosan figyelemmel kísérhető egy-egy termelési terv készültségi állapota, valamint a gyártási területek teljesítménye.
A rendszer jelenlegi tesztüzemének lezárásával és a második fázis bevezetésével lehetőség lesz további gyártási adatok rögzítésére, az esetleges gépleállások okának felderítésére.
Így lehetővé válik a rendszer által lefedett gyártási területeken OEE adatok rögzítése és folyamatos figyelése is.

 

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu