Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SMD tekercsazonosítás automatizálása – számtalan mennyiségű és minőségű vonalkód és mindössze egy azonosítás

Vonalkódokleolvasása és elemzése, külső és belső azonosítók valamint a jelölő adatok felismerése és összepárosítása - mindezt bevételezendő termékenként 3 mp-be sűrítve!

 

Vonalkódok leolvasása és elemzése, külső és belső azonosítók valamint a jelölő adatok felismerése és összepárosítása - mindezt bevételezendő termékenként 3 mp-be sűrítve!

Az automatikus beültető gépeken a különböző tulajdonságú, de azonos dimenziójú SMD-k (felületszerelt alkatrészek) felcserélése sok selejt gyártását eredményezheti, ezért ezeknek a tekercseknek a pontos azonosítása fontos művelet a bevételezési / gyártás előkészítő logisztikai folyamatban. A tekercsnek a bevételezés során történő téves beazonosítása és hibás címkézése azt eredményezheti, hogy a beültető gépeken a belső azonosító címkén lévő téves azonosítót a gép ellenőrző szoftvere elfogadja és a gép megkezdi a nem megfelelő alkatrészek beültetését. A Vonalkód Rendszerház lent bemutatott megoldásával még időben, a legkisebb veszteséggel kezelhető és megállítható az a folyamat, melynek a vége akár tömeges termékvisszahívás is lehet.

 

A feladat ránézésre egyszerűnek tűnik, de ha egy pillantást vetünk a tekercseken lévő kódok minőségére és mennyiségére, akkor a feladat már nem is olyan könnyű. Pontosan emiatt rendkívül időigényes feladat az SMD tekercseket manuálisan bevételezni, tekercsenként 12-16 db vonalkódot leolvasni, majd ezeket a leolvasott adatállományokat összevetni a belső cikktörzs adataival és eldönteni, hogy megfelelők-e a kapott adatok! Ezt a roppant időigényes és sok hibalehetőséget magával hordozó munkafolyamatot automatizálta és sűrítette mindössze 3 mp-be a Vonalkód Rendszerház megoldása!

 

A tekercsazonosítás automatizálásánál az első fontos lépés annak felismerése, hogy milyen vonalkódolvasó alkalmas erre a feladatra? Az azonosítási folyamathoz olyan vonalkódolvasót kell kiválasztanunk, ami a tekercs teljes felületéről képes egy időben, akár 12-16 db vonalkódot egyszerre leolvasni és olyan minőségi olvasóegységgel rendelkezik, mely kitűnően olvassa a különböző minőségű vonalkódokat, tekintettel arra, hogy egyes beszállítóktól érkező vonalkódok minősége jó pár esetben nem üti meg a minimum elvárás szintjét sem.

 

A manuális tekercsazonosítás során az egyszerre beolvasott kódok alapesetben nem strukturált adatokként, hanem ömlesztve - ahogy éppen az olvasónak sikerült leolvasnia -, kerülnek importálásra a rendszerbe! Az automatizálás folyamatában a második fontos lépés egy olyan algoritmus definiálása, amely rendet tesz a beömlő adatokban és a vonalkódok olvasási ciklusa alatt képes eldönteni, hogy a leolvasott tekercs adatai megfelelnek-e a belső cikktörzs adataival vagy sem.

 

Az automatizált tekercsazonosítás bevezetése utána a munkafolyamat egyszerűvé válik: a szoftver elindítása után az olvasó csatlakozik Ethernet-en keresztül a szoftverhez, és adatra vár állapotban várja az olvasás elindítását. A kezelő a vonalkódolvasó alá helyezi a tekercset, amivel elkezdődik az olvasás. A beolvasott kódok alapján a rendszer kiírja, hogy hány egyszeres, hány többszörös egyezést talált, amennyiben a tekercs a vizsgálatnak megfelelt, a szoftver háttere zöldre vált.  Amennyiben nem talált egyezést, a felület vörösre változik, ezáltal informálva a kezelőt, hogy nem talált egyezést a beolvasott és a cikktörzsben lévő adatok között. A rendszerben lehetőség van arra is, hogy amennyiben a kódminőség kívül esik az olvasható tartományon, a kezelő egy kézi olvasó segítségével vagy akár manuálisan is vihet be adatokat. A rendszer naplózza az olvasási eredményeket, így gyakorlatilag bármikor visszaellenőrizhető, hogy melyik kezelőnél, mikor és melyik gyártótól származó tekercs olvasása milyen eredménnyel zárult.

 

A rendszer használatával a beérkező tekercsek ellenőrzése lényegesen egyszerűbb, az áteresztő képesség ugrásszerűen megnő és a legfontosabb, hogy a gyártásba nem kerül rossz tekercs!


Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu