Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A gyártási folyamatok visszakövetője - Összehangolt logisztika

Agyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfélelégedettség.

A gyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfél-elégedettség.

A Vonalkód Rendszerház Kft. által fejlesztett Log4Pro rendszer olyan moduláris termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket az automatikus azonosítás több évtizedes tapasztalatával ötvözi. A már több iparágban is sikerrel bizonyított rendszer moduljai lehetővé teszik a termékek gyártása során keletkező adatok rögzítését, valamint a dokumentált gyártási adatok alapján összehangoltabbá válik a logisztikai folyamatok irányíthatósága. A gyártási folyamatok visszakövethetősége (traceability) és átláthatósága nemcsak vevői előírás, hanem a hatékonyságnövelés egyik legjobb módszere.

Esettanulmány az autóiparból

A Vonalkód Rendszerház egyik nyugat-magyarországi autóipari beszállítói partnerénél merült fel az igény a termékek gyártás közbeni nyomon követhetőségére, valamint a megrendelőkhöz való kiszállítás utáni visszakövethetőségre. Hamar definiálásra kerültek az elvárt követelmények, amelyekre a legkézenfekvőbb megoldás a Log4Pro rendszer Basic változata volt. Általános célú moduljainak felhasználásával és az egyedi igényekre való testreszabásával került kialakításra az alább részletezett traceability-rendszer.

A Log4Pro Basic feladata a meghatározott gyártási folyamatban mozgó, egyedi azonosítóval ellátott munkadarabok nyomon követése. A darabok a munkahelyek között logisztikai egységekben mozognak, de a rendszer által kezelt munkahelyeken egyedi munkadarab-azonosítás valósul meg. A rendszer a munkahelyeken a darab cikkszámához rendelt gyártástechnológia adott sorrendű végrehajtását ellenőrzi, illetve rögzíti a központi adatbázisban a műveletek elvégzése közben keletkezett technológiai és státusadatokat. A munkadarabokat egyedi azonosítóval, datamátrix kóddal látják el, amelyek közvetlen jelöléses (DPM) technológiával kerülnek a termékekre a darab öntése után a felületére felvitt kód segítségével.

A munkadarabokat a gyártási műveletek megkezdése előtt, a munkahelyekre való beérkezésükkor kódjuk leolvasásával azonosítják az operátorok. A leolvasás során a rendszer ellenőrzi az operátorok adott gyártási művelethez való jogosultságát, valamint a technológiai lépések elvégzését is. Az adott munkaállomáson a művelet elvégzése után az operátor jelzi a munkadarab megfelelőségét vagy nem megfelelőségét, illetve szükség esetén hibakódot rendelhet a munkadarabhoz. 

A munkahelyeken a Vonalkód Rendszerház Log4Pro Lite termináljai üzemelnek, amelyeken az operátorok kontrollálhatják a korábban elvégzett műveleteket, továbbá ellenőrizhetik és megadhatják az adott darab státusát is.

 

Lekérdezés tág határok között

A Log4Pro rendszer adatprezentációs modulja segítségével az adatgyűjtés során az adattárházban tárolt adatok lekérdezése tág határok között variálható, a munkaállomások aktuális állapotát mutató monitoring rendszertől kezdve az elmúlt időszak adott termékeinek átlagos gyártási ciklusidejét mutató riporting funkcióig. A Log4Pro termeléslogisztikai rendszer a vállalatirányítási rendszerekkel összhangban vagy akár önállóan is képes a munkadarabot követni a gyártási folyamatban, biztosítva ezzel gyártás teljes dokumentálását, visszakövethetőségét az autóiparra vonatkozó szigorú elvárásoknak megfelelően.


Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu