Készáru kezelése

A termelés utolsó lépéseként a végellenőrzésen sikerrel átesett, majd csomagolásra került termékek készre jelentését végzi a LOG4pro rendszer. Igény szerint a kapcsolódó vállalatirányítási rendszer számára részletes adatokat ad át a késztermékekről, azok különböző szintű logisztikai egységeiről (egyedi csomagolás, gyűjtő karton, raklap). Vezérli a csomagolás folyamatát, valamint a csomagolási egységek szabványos, (pl. VDA, AIAG, GM, Odette vonatkozó szabványok) vagy speciális vevői előírás szerinti azonosítókkal (vonalkód, RFID) való ellátását.  Az azonosítóval való ellátás után a kiszállítás előtti tárolás, majd a szállítási tervek alapján a szállítmány előkészítés, végső felülvizsgálat, majd a rakodás mobil adatbeviteli eszközökkel támogatott vezérlése szintén a készáru modul feladatkörébe tartozik. A nyomtatott és elektronikus szállítási bizonylatok elkészítéséhez az adatokat az ERP rendszer számára a LOG4pro biztosítja.


A készáru kezelési modul funkciói:

  • vevő specifikus termékcsomagolás vezérlése;
  • csomagolási egységek tárolása,
  • logisztikai egységek minőségi státuszának kezelése
  • a rework (gyártásba visszahívás) kezelése, a termékek követése (traceability) a folyamatban egyaránt része a rendszernek.

A szállítmány kezelés a készáru raktárban található termékek kiszállításra való előkészítését, szállítmányokba való szervezését segíti az alábbi funkciók megvalósításával:

  • szállítási egységek képzése, majd szállítmányhoz rendelése,
  • a szállítmányok összeállítása,
  • a rakodás vezérlése,
  • dokkaudit elvégzése;
  • szállítási dokumentációk elkészítése, vagy adatszolgáltatás ezek elkészítéséhez.

A folyamat lépései:


Készáru bevétel: A gyártásból érkező futószalagon beérkezik a késztermék logisztikai egysége, melynek egyedi azonosítóját az átadó ablakhoz szerelt RFID kapu leolvassa, adatait a termelés logisztikai rendszernek elküldi. Az átadási információk rögzítésre kerülnek a késztermék kartonján. A késztermékek szállítási egységeit szükség szerint állítják össze. A szállítási egységeket, ha kell, ellátják további szabványos azonosítóval, majd a készáru modul betárolási algoritmusa által meghatározott raktárhelyre viszik. Amikor a raktárhelyre helyezés megtörténik, a rendszer újabb információt kap arról, hogy a művelet befejeződött.

Szállítmánykezelés, összeállítás, kiszállítás: A LOG4pro készáru kezelési modulja szállítmány összeállításra utasítást és információt küld a raktári mobil adatgy?jt?n keresztül. A kezelő összegyűjti a szállítási listában megjelölt szállítási egységeket, mindegyik azonosítóját egyesével leolvassa, hogy a gyártási rendszer információt kapjon a fizikai mozgásokról. A készáru raktárból a kért szállítási egységeket egy RFID kapun áthaladva viszik ki. Az RFID kapu olvassa az azonosítókat és jelzi a rendszernek, hogy mely termékek kerültek ki a raktárból.

További LOG4pro modulok:  
 

Kapcsolódó cikkek:
Milyen azonosítástechnikai eszközt érdemes használni? 
Ipari kialakítású vonalkódolvasók 1D, 2D olvasással is
Adatgyűjtők kézi vagy targoncás használatra is
Vonalkódnyomtatók kis és nagy darabszámú nyomtatáshoz
RFID (rádiófrekcenciás azonosító) eszközök szaktudással
Fagy vagy magas hőállóság, különböző méretek és formák - nyomtatási kellékanyagok
Címkefelrakó applikátorok a gyorsabb és egyszerűbb munkához
 


Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu