Új, komplex termeléskövetési megoldás

Napjainkban a termelő cégeknél a sikeres üzletvitelhez folyamatosan gyűjtött, óriási mennyiségű adatra, és azok szakértő kiértékelésére van szükség. A termék- és alkatrészgyártás területén jelenleg határozott igény mutatkozik az alapanyagtól a végtermékig a teljes termelési folyamat követésére. Ez az adatgyűjtés és kiértékelés a törvényi kötelezettségeken túl elengedhetetlen része a minőségbiztosításnak, a gyártási mutatók folyamatos figyelésének, jobbításának, és ezen keresztül a vevői bizalom elnyerésének.

A fenti feladatokat lehetőség szerint úgy kell elvégezni, hogy ezek teljesítésétől ne romoljanak a termelékenységi paraméterek, sőt a hibák lehetséges időbeli jelzésével javuljon a termelés hatékonysága. Fontos az is, hogy lehetőleg automatikusan álljanak elő mindazon dokumentumok, amelyek a pénzügyi, logisztikai és műszaki dokumentáláshoz szükségesek.
Ezen céloknak megfelelő rendszerben meghatározó szerepe van a logisztikai egységek automatikus azonosítására alkalmazott technológiának. A vonalkóddal, vagy RFID bélyeggel ellátott követendő egységekről az adatgyűjtést fix telepítésű és mobil adatbeviteli terminálokra épülő rendszer végzi.

A Vonalkód Rendszerház Kft. gyakorlata az autóalkatrész és elektronikai eszköz gyártó partnereinél kialakított rendszerek terén azt mutatta, hogy az adott célra készülő egyedi rendszerek fejlesztésére komoly igény van. Az ilyen egyedi fejlesztésű rendszerek kialakításánál azonban fontos tényező, hogy legyen egy „vezérelv”, kialakított váz, amelyre építve lehet a testre szabott funkcionalitást megvalósítani. A konkrét váz megadása nélkül elhúzódó, többször újrainduló tervezési folyamatra, bizonytalan határidejű bevezetési folyamatra lehet számítani.

A felmerült igények és eddigi bevezetési tapasztalatok tükrében, az Új Széchenyi Terv keretén belüli támogatással születik meg a LOG4pro termeléslogisztikai megoldás. A fejlesztésnek köszönhetően új megközelítésben, gyakorlati tapasztalatok alapján a termeléslogisztikai feladatokat komplexen lefedő, erős alappilléreket adó keretrendszer készül. Ennek köszönhetően a standard alapokra épített egyedi folyamatok már könnyebben, gyorsabban és gazdaságosabban rendelhetők hozzá az adott termeléslogisztikai rendszerhez.

Főbb tartalmi elemek, szoftvermodulok:
  • Alapanyag-kezelési modul: általános raktári, tárolási funkciókkal, kiegészítve az anyagkiadáshoz kapcsolódó előkészítés feladataival.
  • Anyagellátási modul: a gyártási folyamatok anyagszükségletét meghatározni képes, ahhoz dinamikusan igazodó, adaptív anyagellátó rendszer, logisztikai egységszintű követési lehetőséggel.
  • Termeléskövetési modul: a termékek készültségi fokának követésére, a meghatározott technológiai adatok rögzítésére alkalmas szoftver, mely kiegészíthető irányítási, folyamatvezérlési funkciókkal. A modul alkalmazásával előállt adattárháziadatok alapján termék-visszakövetési funkciókat is ellát.
  • Készárukezelési modul: az elkészített végtermékek lejelentését, készletének kezelését, csomagolását, szállítmányba szervezését és a szállítási dokumentáció adatainak összeállítását végző modul.
  • Adatprezentációs modul: lehetővé teszi a gyűjtött adatok, a gyártási, logisztikai rendszer működésére jellemző kulcsmutatók (KPI) megjelenítését, figyelését akár valós időben.


Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu