Anyagellátás biztosítása az autóiparban LOG4pro megoldással

Az autóiparban a termelés folyamatos, megbízható anyagellátásának megvalósítása mindig nagy kihívás a logisztikának. A termelés számára biztonságos anyagellátás fenntartásának hagyományos útja a „megnyugtatóan” nagy készletek képzése, aminek azonban meglehetősen fájdalmas költségvonzata van. Ezért a korszerű logisztikai folyamatokban más utat kell találnunk, amely nem a készletek növelésével, hanem a megfelelő szervezési módszerekkel a készletek és a kiszolgálási idő csökkentésével biztosítják a termelés folyamatos anyagellátását. Ennek köszönhetően a termelésben levő készlet jelentősen csökkenthető.

Az autóiparban a termelés folyamatos, megbízható anyagellátásának megvalósítása mindig nagy kihívás a logisztikának. A termelés számára biztonságos anyagellátás fenntartásának hagyományos útja a „megnyugtatóan” nagy készletek képzése, aminek azonban meglehetősen fájdalmas költségvonzata van. Ezért a korszerű logisztikai folyamatokban más utat kell találnunk, amely nem a készletek növelésével, hanem a megfelelő szervezési módszerekkel a készletek és a kiszolgálási idő csökkentésével biztosítják a termelés folyamatos anyagellátását. Ennek köszönhetően a termelésben levő készlet jelentősen csökkenthető.
A megfelelő szervezési módszerek alkalmazása mellett kulcsfontosságú a fejlett informatikai infrastruktúra kialakítása, ami biztosítja a rendszer működéséhez a szükséges információkat, illetve a megfelelő visszacsatolást. Mik a főbb feladatai egy ilyen informatikai rendszernek?

  • Anyagraktár kezelése
  • Göngyölegek kezelése
  • Különböző tárolási-, és kezelési módok használata
  • Kiszedési listák kezelése
  • Egyedi anyagigények időzített kiszolgálása
  • Szerelési egységek képzése
  • Körjáratos anyagkiszolgálás
  • Visszakereshetőség biztosítása
  • Interfész más rendszerek felé
  • Korszerű online automatikus adatgyűjtési technológiák alkalmazása

Partnerünk, egy Nyugat-Magyarországon működő autógyár logisztikai szolgáltatója kereste meg a Vonalkód Rendszerházat egy olyan rendszer kialakításával, mely egy teljes alapanyag raktár folyamatait lefedi, és biztosítja a folyamatos, akár azonnali termelési anyagigények kiszolgálását. Ezekre a kérdésekre a partnerünknél bevezetett LOG4pro termelés-logisztikai rendszer megfelelő moduljai, illetve az egyedi igények kielégítésére a rendszer testre szabása adta meg a választ.
A LOG4pro bevezetése során átvilágításra kerültek a jelenlegi folyamatok, majd partnerünkkel közösen kidolgoztuk a hatékonyságot növelő változásokat. Következő lépésként meghatározásra kerültek a folyamatok szempontjából leghatékonyabb automatikus azonosítási technológiák. Így egyes helyeken a vonalkód, még ahol a hatékonyságot a nagyobb automatizmus biztosította, ott az RFID került kiválasztásra. A raktári folyamatok kezelésére egy online ipari terminálokból álló adatgyűjtő hálózat került kiépítésre.
Tekintettel a könnyebb kezelhetőségre, üzemeltetésre, a rendszert korszerű web-s felületen keresztül érik el a felhasználók a munkaállomásokon. Az ipari terminálok magas száma  egy külön alkalmazás, a SOTI mobil eszköz menedzsment rendszer alkalmazásának bevezetését igényelte a terminálok hatékony üzemeltetéséhez. 

A kellően körültekintő tervezési fázis mellett a rendszer komplexitása (évi 1-1,5milló egyedileg azonosított logisztikai egység kezelése) miatt többször merültek fel a testre szabás során is finomhangolási igények. A projekt során használt modern kommunikációs technikák alkalmazásával azonban ezek kezelhetővé váltak, a projekttagok sikeresen alkalmazták ezeket, így a menetközben felmerült igények érdemben nem növelték a projekt költségét.
A rendszer a teszt fázist követő használatba vétele sikerrel elkezdődött.Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu