SMD tekercsazonosítás automatizálása – számtalan mennyiségű és minőségű vonalkód és mindössze egy azonosítás

Vonalkódokleolvasása és elemzése, külső és belső azonosítók valamint a jelölő adatok felismerése és összepárosítása - mindezt bevételezendő termékenként 3 mp-be sűrítve!

 

Vonalkódok leolvasása és elemzése, külső és belső azonosítók valamint a jelölő adatok felismerése és összepárosítása - mindezt bevételezendő termékenként 3 mp-be sűrítve!

Az automatikus beültető gépeken a különböző tulajdonságú, de azonos dimenziójú SMD-k (felületszerelt alkatrészek) felcserélése sok selejt gyártását eredményezheti, ezért ezeknek a tekercseknek a pontos azonosítása fontos művelet a bevételezési / gyártás előkészítő logisztikai folyamatban. A tekercsnek a bevételezés során történő téves beazonosítása és hibás címkézése azt eredményezheti, hogy a beültető gépeken a belső azonosító címkén lévő téves azonosítót a gép ellenőrző szoftvere elfogadja és a gép megkezdi a nem megfelelő alkatrészek beültetését. A Vonalkód Rendszerház lent bemutatott megoldásával még időben, a legkisebb veszteséggel kezelhető és megállítható az a folyamat, melynek a vége akár tömeges termékvisszahívás is lehet.

 

A feladat ránézésre egyszerűnek tűnik, de ha egy pillantást vetünk a tekercseken lévő kódok minőségére és mennyiségére, akkor a feladat már nem is olyan könnyű. Pontosan emiatt rendkívül időigényes feladat az SMD tekercseket manuálisan bevételezni, tekercsenként 12-16 db vonalkódot leolvasni, majd ezeket a leolvasott adatállományokat összevetni a belső cikktörzs adataival és eldönteni, hogy megfelelők-e a kapott adatok! Ezt a roppant időigényes és sok hibalehetőséget magával hordozó munkafolyamatot automatizálta és sűrítette mindössze 3 mp-be a Vonalkód Rendszerház megoldása!

 

A tekercsazonosítás automatizálásánál az első fontos lépés annak felismerése, hogy milyen vonalkódolvasó alkalmas erre a feladatra? Az azonosítási folyamathoz olyan vonalkódolvasót kell kiválasztanunk, ami a tekercs teljes felületéről képes egy időben, akár 12-16 db vonalkódot egyszerre leolvasni és olyan minőségi olvasóegységgel rendelkezik, mely kitűnően olvassa a különböző minőségű vonalkódokat, tekintettel arra, hogy egyes beszállítóktól érkező vonalkódok minősége jó pár esetben nem üti meg a minimum elvárás szintjét sem.

 

A manuális tekercsazonosítás során az egyszerre beolvasott kódok alapesetben nem strukturált adatokként, hanem ömlesztve - ahogy éppen az olvasónak sikerült leolvasnia -, kerülnek importálásra a rendszerbe! Az automatizálás folyamatában a második fontos lépés egy olyan algoritmus definiálása, amely rendet tesz a beömlő adatokban és a vonalkódok olvasási ciklusa alatt képes eldönteni, hogy a leolvasott tekercs adatai megfelelnek-e a belső cikktörzs adataival vagy sem.

 

Az automatizált tekercsazonosítás bevezetése utána a munkafolyamat egyszerűvé válik: a szoftver elindítása után az olvasó csatlakozik Ethernet-en keresztül a szoftverhez, és adatra vár állapotban várja az olvasás elindítását. A kezelő a vonalkódolvasó alá helyezi a tekercset, amivel elkezdődik az olvasás. A beolvasott kódok alapján a rendszer kiírja, hogy hány egyszeres, hány többszörös egyezést talált, amennyiben a tekercs a vizsgálatnak megfelelt, a szoftver háttere zöldre vált.  Amennyiben nem talált egyezést, a felület vörösre változik, ezáltal informálva a kezelőt, hogy nem talált egyezést a beolvasott és a cikktörzsben lévő adatok között. A rendszerben lehetőség van arra is, hogy amennyiben a kódminőség kívül esik az olvasható tartományon, a kezelő egy kézi olvasó segítségével vagy akár manuálisan is vihet be adatokat. A rendszer naplózza az olvasási eredményeket, így gyakorlatilag bármikor visszaellenőrizhető, hogy melyik kezelőnél, mikor és melyik gyártótól származó tekercs olvasása milyen eredménnyel zárult.

 

A rendszer használatával a beérkező tekercsek ellenőrzése lényegesen egyszerűbb, az áteresztő képesség ugrásszerűen megnő és a legfontosabb, hogy a gyártásba nem kerül rossz tekercs!Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu