Termelés-logisztika az autóiparban

Az autóipar változatlanul egyik fontos, ha nem a legfontosabb húzóereje a gazdaságnak. A nagy autógyárak átlagosnál hosszabb távon tervezhető fizetőképes kereslete folyamatosan vonzza a befektetőket, így a beszállítói kört jelentő gyártó vállalkozások számára a fenntartható gazdaságos gyártás a siker záloga.

A gyártás gazdaságosságának megvalósításához kiemelten fontos az innováció és a folyamatos fejlesztés mind a gyártástechnológia, mind a közvetlen gyártást kiszolgáló belső logisztikai folyamatok területén. A mindenki által természetesnek tartott gyártástechnológiai fejlesztések mellett mára nyilvánvalóvá vált, hogy hatékony belső logisztikai folyamatok nélkül a gyártók képtelenek lépést tartani vevőik szigorú előírásaival szemben. Azon túl, hogy minőségi, mennyiségi, időbeni előírások betartásával kell a termékeiket szállítani, még a termék visszakövethetőségét biztosító dokumentációs rendszer kialakítására is nagy hangsúlyt kell fektetniük. A tét nagy. Egy esetleges minőségi reklamáció következményei komoly kártérítési kötelezettséget róhatnak a gyártóra, amennyiben nem tudja bizonyítani, hogy az előírt technológiát, ellenőrzési folyamatokat követte és kellő gondossággal járt el a terméke előállítása során. Ezt termelési adatok gyűjtése és dokumentációs rendszer nélkül lehetetlen megtenni.

Visszakövethetőség percre pontosan


Másik esetet nézve: egy hibás alkatrész beszerelése esetén visszahívni egy adott napon 15 óra és 15 óra 21 perc között gyártott termékeket, vagy visszahívni az adott napon gyártott minden terméket nagyságrendileg eltérő ráfordítást igényel a sorozatgyártást jellemző nagy termékmennyiséget figyelembe véve. A gyártási, belső logisztikai adatok gyűjtésének ezek az előnyei kézenfekvők. Nem ennyire direkt hatású, ám vonzatait tekintve még előnyösebb lehet a cégek számára a termelési folyamatokban az egyes műveletek, műveletsorok végrehajtásának időigényéről gyűjtött adatok felhasználása. Egy folyamatot jellemző adatok mérése ebben az esetben nem néhány alkalommal történik meg, hanem folyamatosan. Tehát hosszabb időn keresztül, a mérést végzőtől független objektív módon, automatikusan. Ily módon az adatok a statisztikai kiértékelések számára ideálisak, kellő számosságúak, és jól reprezentálják a vizsgált folyamatot. A termelő vállalat hatékonyságára jellemző kulcsmutatók figyelése, az eltérések okainak azonnali kivizsgálása manapság napi gyakorlat kell legyen egy olyan cégnél, amely lépést akar tartani az autóipari beszállítói státuszért vívott kiélezett versenyben.

Modulárisan felépített termelés-logisztikai megoldás


A Vonalkód Rendszerház által fejlesztett LOG4Pro rendszer olyan modulárisan felépített termeléslogisztikai megoldás, mely a logisztikai ismereteket, az automatikus azonosítási elméleti és gyakorlati tudást ötvözi a modern szoftverfejlesztési gyakorlattal. Az ennek eredményeként előálló megoldás az alapanyag-érkeztetéstől a késztermék-szállítmány összeállításáig terjedő palettán minden értékteremtő folyamat számára tud informatikai támogatást adni. A vállalatirányítási rendszerrel összhangban, vagy akár önállóan is képes az alapanyagok, félkész- és késztermékek logisztikai egységeit irányítani, követni a termelési folyamatban, biztosítva ezzel a termék gyártásának teljes dokumentálását, visszakövethetőségét. Ezeknek a funkcióknak a megvalósítása során az adattárházba kerülő adatok elemzése lehetőséget ad a logisztikai és a termelő folyamatok állandó felügyeletére, optimalizálására, a hatékonyságuk javítására. A LOG4Pro rendszer kialakításában, az alapanyag, és félkésztermék, a gyártási anyagellátás, a termelési adatgyűjtés és vezérlés, valamint a késztermékkezelő modulok felépítésében többéves folyamatosan fejlesztett rendszertervezői és kivitelezői tudás jelenik meg. Az adattárház jellegű megoldás lehetőséget teremt folyamatos felügyeleti, úgynevezett monitoring rendszer kialakítására is, mely a közvetlen gyártósori kijelző rendszerektől kezdve a felső vezetői információs modulok számára összegezheti, megjelenítheti a gyűjtött adatokat. Számos hazai autóipari gyártó – személy- és teherautó futóműalkatrészeket, tehergépjármű injektorokat, kipufogó részecskeszűrőket gyártó vállalat – választotta az elmúlt 10 év során az automatikus azonosítás és folyamatszervezés integrált szolgáltatását. Visszajelzéseik alapján mondhatjuk, hogy előnyös szakértőkre bízni a teljes belső logisztikai rendszer kialakítását a darabazonosítástól az elektronikus kanban rendszer kialakításán át a vezetői dashboard megjelenítéséig.


Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu