Gyártási anyagellátás

A gyártási objektumok (munkahelyek, cellák, gyártósorok) anyagszükségletét meghatározni, - vagy külső rendszertől valós időben átvenni - képes, a termelési igényekhez dinamikusan igazodó, kanban - „húzó rendszerű” anyagellátási rendszer. A meghatározott anyagszükségletek kielégítésére irányuló teljes logisztikai folyamatot irányítja, ellenőrzi és automatikusan dokumentálja a mozgásokat. A modul képes továbbá a termelés közbeni termék-, és gyártás nyomonkövetés (traceability) számára adatokat szolgáltatni a felhasznált, beépített anyagokról. Alkalmazásával a termelésben lévő anyagkészletek jelentősen csökkenthetők.
Így a LOG4Pro termelési adatgyűjtés modulját kiegészítve a lean elveinek megfelelően a nem érték teremtő tevékenységek aránya csökkenthető, a folyamat optimalizálása elősegíthető.


A termelési anyagellátás, anyagigények kiszolgálása többféle módon lehetséges:

  • kiszedési listák képzése gyártó objektumonként;
  • egyedi anyagigények időzített kiszolgálása;
  • kiadási sorrend meghatározása prioritás hozzárendelése alapján;
  • „szerelési egység” képzés, kitting;
  • kártya alapú-, és elektronikus kanban kezelése
  • átállások kezelése, induló készlet feltöltés

Az anyagok átadása, felhasználási helyre juttatása többféleképpen lehetséges:

  • Kétlépcsős kiadás: Először átadó területre juttatás, bizonylatolt, listánkénti kiadás majd gyártási területen a mozgatás vezérlése, dokumentálása.
  • Egylépcsős kiadás: Direkt raktárról gyártási területre kiadás, mozgatás.
  • Körjárat: A kiszolgálás járatba szervezése. A zónák anyagainak menetrend szerinti együttes kiszolgálása. (milkrun)
  • Speciális, gyors reakcióidejű egyedi kiszolgálás vezérlése (panic run).

A folyamat lépései:


E-kanban, milkrun: Az alapanyagraktárból érkező szállítmány kiosztása az előre jelzett igények alapján történik, amit az elektronikus kanban, “húzó rendszer?” anyagellátó rendszer valósít meg. Az egyes munkahelyeknél, celláknál, gyártósoroknál fényjelzés mutatja, hol van igény utánpótlásra. A szerelvény megáll a jelzett helyeken, anyagfeltöltésre és göngyöleg begyűjtésre is sor kerülhet. Mindezt a gyártási rendszer a háttérben dokumentálja a későbbi nyomonkövethetőség (traceability) érdekében. A zónák szerinti szervezés, menetrend szerinti kiszolgálás a milkrun rendszer sajátja.

További LOG4pro modulok:


Kapcsolódó cikkek:
Milyen azonosítástechnikai eszközt érdemes használni? 
Ipari fix olvasók széles választéka a forgalmazótól
Kamerás képfeldolgozó rendszerek (eszköz és szoftver)
Vonalkódnyomtatók az egészen apró és speciális címkék nyomtatására is
RFID (rádiófrekcenciás azonosító) eszközök szaktudással
Fagy vagy magas hőállóság, különböző méretek és formák - nyomtatási kellékanyagok
Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu