Gyártási anyagellátás

A gyártási objektumok (munkahelyek, cellák, gyártósorok) anyagszükségletét meghatározni, - vagy külső rendszertől valós időben átvenni - képes, a termelési igényekhez dinamikusan igazodó, kanban - „húzó rendszerű” anyagellátási rendszer. A meghatározott anyagszükségletek kielégítésére irányuló teljes logisztikai folyamatot irányítja, ellenőrzi és automatikusan dokumentálja a mozgásokat. A modul képes továbbá a termelés közbeni termék-, és gyártás nyomonkövetés (traceability) számára adatokat szolgáltatni a felhasznált, beépített anyagokról. Alkalmazásával a termelésben lévő anyagkészletek jelentősen csökkenthetők.
Így a LOG4Pro termelési adatgyűjtés modulját kiegészítve a lean elveinek megfelelően a nem érték teremtő tevékenységek aránya csökkenthető, a folyamat optimalizálása elősegíthető.


A termelési anyagellátás, anyagigények kiszolgálása többféle módon lehetséges:

  • kiszedési listák képzése gyártó objektumonként;
  • egyedi anyagigények időzített kiszolgálása;
  • kiadási sorrend meghatározása prioritás hozzárendelése alapján;
  • „szerelési egység” képzés, kitting;
  • kártya alapú-, és elektronikus kanban kezelése
  • átállások kezelése, induló készlet feltöltés

Az anyagok átadása, felhasználási helyre juttatása többféleképpen lehetséges:

  • Kétlépcsős kiadás: Először átadó területre juttatás, bizonylatolt, listánkénti kiadás majd gyártási területen a mozgatás vezérlése, dokumentálása.
  • Egylépcsős kiadás: Direkt raktárról gyártási területre kiadás, mozgatás.
  • Körjárat: A kiszolgálás járatba szervezése. A zónák anyagainak menetrend szerinti együttes kiszolgálása. (milkrun)
  • Speciális, gyors reakcióidejű egyedi kiszolgálás vezérlése (panic run).

A folyamat lépései:


E-kanban, milkrun: Az alapanyagraktárból érkező szállítmány kiosztása az előre jelzett igények alapján történik, amit az elektronikus kanban, “húzó rendszerű” anyagellátó rendszer valósít meg. Az egyes munkahelyeknél, celláknál, gyártósoroknál fényjelzés mutatja, hol van igény utánpótlásra. A szerelvény megáll a jelzett helyeken, anyagfeltöltésre és göngyöleg begyűjtésre is sor kerülhet. Mindezt a gyártási rendszer a háttérben dokumentálja a későbbi nyomonkövethetőség (traceability) érdekében. A zónák szerinti szervezés, menetrend szerinti kiszolgálás a milkrun rendszer sajátja.

További LOG4pro modulok:


Kapcsolódó cikkek:
Milyen azonosítástechnikai eszközt érdemes használni? 
Ipari fix olvasók széles választéka a forgalmazótól
Kamerás képfeldolgozó rendszerek (eszköz és szoftver)
Vonalkódnyomtatók az egészen apró és speciális címkék nyomtatására is
RFID (rádiófrekcenciás azonosító) eszközök szaktudással
Fagy vagy magas hőállóság, különböző méretek és formák - nyomtatási kellékanyagok
Hírek

A gyártási folyamatok visszakövetője - Összehangolt logisztika

A gyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfél-elégedettség.

Szerelősori Monitoring Rendszer – Egy magyarországi autóipari beszállító számára

AZ ELVÁRÁS – a gyártási hatékonyság növelése

A termelési tevékenység folyamatos monitorozása annak érdekében, hogy a begyűjtött státusz adatok elemzésével felismerhetőek legyenek a lefedett gyártási folyamatnak azon a pontjai, amelyek javítása által a gyártási hatékonyság növelhető.

 

ELŐADÁST TARTOTTUNK ELEKTRONIKAI IPARI SUPPLY CHAIN KONFERENCIÁN

2017. május 24-én, Budaörsön megrendezésre kerülő Elektronikai Ipari Supply Chain Konferencián Schwirg László cégvezetőnk Integrált szigetrendszer termelési rendszerek fokozatos kialakítására címmel tartott előadást.

 

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu