Termelési adatgyűjtés

A termelési folyamatok digitális leképezésére tervezett LOG4pro gyártási rendszer lehetővé teszi a munkadarabok nyomonkövetését (traceability) egyedi vagy gyártási sorozat szinten. Többszintű gyártás esetén az adatgyűjtéssel a LOG4pro rendszer képes a saját gyártású félkész termékek, előszerelt részegységek követésére is. A beépülő anyagok és összeépülő részegységek adatait öröklik a követett munkadarabok egészen a kiszállításig. Így a késztermék minden fontos gyártási adata elektronikus formában, a szabványoknak megfelelő módon dokumentált anélkül, hogy erre külön adminisztratív apparátust kéne fenntartani. A gyártási folyamatok közbeni adatgyűjtés lehetővé teszi a visszakövethetőségen túl, az irányítási ellenőrzési logikák integrálását is, így az ellenőrzött folyamatokkal megelőzhetők a selejtek il. követlen keletkezésükkor jelezhetők a hibák. A tranzakcióadatok, OEE információk elemzésével a munkahelyi folyamatoptimalizálás is megalapozottabbá válik. A lean elveit követve kiszűrhetők a nem értékteremtő tevékenységek. Az anyagellátási modullal kiegészítve a saját gyártású részegységek termelési vagy raktári területen való tárolására és a termelés különböző metodika szerinti (pl. supermarket kezelés), kiszolgálására is lehetőség nyílik.

A termelési adatgyűjtés modul főbb sajátosságai:

  • Lehetővé teszi a termékek gyártási adatainak rögzítését, szabványok által előírt dokumentálását, hosszú távú visszakereshetőségét. Teljes értékű traceability rendszer.
  • A termelési program és az aktuális gyártási adatok alapján határozza meg, és követi folyamatosan a termelési helyek anyagigényét, így biztosítva a húzó rendszerű anyagellátás megvalósításához szükséges adatokat.
  • A munkadarabok státuszának technológiai pontok közötti állításával, ellenőrzésével kizárja a hibássá vált darabok további megmunkálását, ezzel megelőzi a további veszteséget.
  • A gyártási tervek alapján lehetőséget ad a gyártási finomprogram rögzítésére, mért adatokon alapuló, különböző szempontok szerinti optimalizálására.

A termelés közbeni adatgyűjtés, folyamatkontroll, nyomonkövetés mind a LOG4pro rendszer alapfunkcióként biztosított lehetősége, mivel:

  • folyamatosan regisztrálja az adatgyűjtéssel a megadott technológiai pontokon a meghatározott gyártástechnológiai adatokat, a folyamatok, részfolyamatok ütemidejét, lehetőséget adva, adatot szolgáltatva az esetleges folyamatvizsgálat és rendszeroptimalizálás (SPC rendszerek) számára;
  • nyomonkövethetővé teszi (traceability) a gyártás és raktározás teljes folyamatában a résztvevő anyagokat, beépülő, összeépülő egységeket, teljes termékeket így biztosítva egyrészt a vevői reklamációk gyors kezelését, másrészt az esetleges gyártási-, és anyaghibákból adódó veszteségek minimalizálását (visszahívott termékmennyiség minimalizálása);
  • lehetőséget ad a selejt anyagok, termékek elkülönítésére, a javítási folyamatok követésére, irányítására;
  • a termeléslogisztika folyamatainak felügyelete közben gyűjtött adatok alapján lehetőséget biztosít az érintett folyamatok vizsgálatára, adott szempontok szerinti optimalizálására. A beépített intelligens folyamatoptimalizáló rendszer segítségével a logisztikai szakemberek folyamatosan követhetik az általuk definiált kulcs hatékonysági mutatókat (KPI érték). Azok változásának figyelésével lehetőségük van a rendszerparaméterek módosítására, és így a folyamatok javítására. Az elméleti szabályok által adott irányvonalat a helyi adottságoktól függő konkrét adatokkal kombinálva hozható létre az optimalizált belső termeléslogisztikai rendszer, mely lehetővé teszi a készletszintek minimalizálását, az átfutási idők csökkentését, az üzemeltetéshez szükséges emberi, és anyagi ráfordítások minimalizálását a lean elveknek megfelelően.

A folyamat lépései:


Alkatrész és részegység gyártás:A termékek a gyártási folyamat során minden rajtuk elvégzett művelet után újabb adattal gazdagodnak a gyártási rendszerben. Egyedi azonosítójukat az automatikus termékazonosító rendszer eszközeivel leolvasva, a termékek elektronikus kartonjára rögzíthetők ezek az információk, melyek később lekérdezhetők és felhasználhatók ellenőrzésre, a termelési folyamat optimalizálására.

Végső összeszerelés: A végső összeszereléshez szükséges részegységek az anyagellátó rendszer által vezérelt módon az adott munkahelyre kerülnek. Ezen a munkahelyen minden követendő alkatrész, vagy annak logisztikai egysége azonosítóval van ellátva. Ezeket az azonosítókat beolvasva a LOG4pro rendszer a háttérben összekapcsolja az anyagokról, részegységekről rendelkezésre álló, korábban rögzített adatokat a késztermékkel. Így minden szükséges gyártási, technológiai adat a termelés befejeztével a késztermékhez rendelve rendelkezésre áll. Az adatgyűjtő rendszer így biztosítja a termék és a gyártás visszakövethetőségét.

További LOG4pro modulok:Hírek

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is előfordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelentő követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 

Godex HD830i Kategóriájában a legjobb nyolc inch-es ipari vonalkódnyomtató, mely nagyméretű címkékhez is ideális!

Kategóriájában a legjobb nyolc inch-es ipari vonalkódnyomtató, mely nagyméretű címkékhez is ideális!

A GoDEX legújabb ipari vonalkódnyomtatóját elsősorban széles címkék nyomtatására tervezték raktározás, logisztika és gyártás területére. A HD830i egy strapabíró, remek kivitelezésű ipari nyomtató: nagy teljesítményű vezérlő elektronikával, megbízható mechanikával, felhasználóbarát és könnyen karbantartható kialakítással rendelkezik.

 

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu