Termelési adatgyűjtés

A termelési folyamatok digitális leképezésére tervezett LOG4pro gyártási rendszer lehetővé teszi a munkadarabok nyomonkövetését (traceability) egyedi vagy gyártási sorozat szinten. Többszintű gyártás esetén az adatgyűjtéssel a LOG4pro rendszer képes a saját gyártású félkész termékek, el?szerelt részegységek követésére is. A beépülő anyagok és összeépülő részegységek adatait öröklik a követett munkadarabok egészen a kiszállításig. Így a késztermék minden fontos gyártási adata elektronikus formában, a szabványoknak megfelelő módon dokumentált anélkül, hogy erre külön adminisztratív apparátust kéne fenntartani. A gyártási folyamatok közbeni adatgyűjtés lehetővé teszi a visszakövethetőségen túl, az irányítási ellenőrzési logikák integrálását is, így az ellenőrzött folyamatokkal megelőzhetők a selejtek ill. követlen keletkezésükkor jelezhetők a hibák. A tranzakcióadatok, OEE információk elemzésével a munkahelyi folyamatoptimalizálás is megalapozottabbá válik. A lean elveit követve kiszűrhetők a nem értékteremtő tevékenységek. Az anyagellátási modullal kiegészítve a saját gyártású részegységek termelési vagy raktári területen való tárolására és a termelés különböző metodika szerinti (pl. supermarket kezelés), kiszolgálására is lehetőség nyílik.

A termelési adatgyűjtés modul főbb sajátosságai:

  • Lehetővé teszi a termékek gyártási adatainak rögzítését, szabványok által el?írt dokumentálását, hosszú távú visszakereshetőségét. Teljes értékű traceability rendszer.
  • A termelési program és az aktuális gyártási adatok alapján határozza meg, és követi folyamatosan a termelési helyek anyagigényét, így biztosítva a húzó rendszerű anyagellátás megvalósításához szükséges adatokat.
  • A munkadarabok státuszának technológiai pontok közötti állításával, ellenőrzésével kizárja a hibássá vált darabok további megmunkálását, ezzel megelőzi a további veszteséget.
  • A gyártási tervek alapján lehetőséget ad a gyártási finomprogram rögzítésére, mért adatokon alapuló, különböző szempontok szerinti optimalizálására.

A termelés közbeni adatgyűjtés, folyamatkontroll, nyomonkövetés mind a LOG4pro rendszer alapfunkcióként biztosított lehetősége, mivel:

  • folyamatosan regisztrálja az adatgyűjtéssel a megadott technológiai pontokon a meghatározott gyártástechnológiai adatokat, a folyamatok, részfolyamatok ütemidejét, lehetőséget adva, adatot szolgáltatva az esetleges folyamatvizsgálat és rendszeroptimalizálás (SPC rendszerek) számára;
  • nyomonkövethetővé teszi (traceability) a gyártás és raktározás teljes folyamatában a résztvevő anyagokat, beépülő, összeépülő egységeket, teljes termékeket így biztosítva egyrészt a vevői reklamációk gyors kezelését, másrészt az esetleges gyártási-, és anyaghibákból adódó veszteségek minimalizálását (visszahívott termékmennyiség minimalizálása);
  • lehetőséget ad a selejt anyagok, termékek elkülönítésére, a javítási folyamatok követésére, irányítására;
  • a termeléslogisztika folyamatainak felügyelete közben gyűjtött adatok alapján lehetőséget biztosít az érintett folyamatok vizsgálatára, adott szempontok szerinti optimalizálására. A beépített intelligens folyamatoptimalizáló rendszer segítségével a logisztikai szakemberek folyamatosan követhetik az általuk definiált kulcs hatékonysági mutatókat (KPI érték). Azok változásának figyelésével lehetőségük van a rendszerparaméterek módosítására, és így a folyamatok javítására. Az elméleti szabályok által adott irányvonalat a helyi adottságoktól függő konkrét adatokkal kombinálva hozható létre az optimalizált belső termeléslogisztikai rendszer, mely lehetővé teszi a készletszintek minimalizálását, az átfutási idők csökkentését, az üzemeltetéshez szükséges emberi, és anyagi ráfordítások minimalizálását a lean elveknek megfelelően.

A folyamat lépései:


Alkatrész és részegység gyártás:A termékek a gyártási folyamat során minden rajtuk elvégzett művelet után újabb adattal gazdagodnak a gyártási rendszerben. Egyedi azonosítójukat az automatikus termékazonosító rendszer eszközeivel leolvasva, a termékek elektronikus kartonjára rögzíthet?k ezek az információk, melyek később lekérdezhetők és felhasználhatók ellenőrzésre, a termelési folyamat optimalizálására.

Végső összeszerelés: A végső összeszereléshez szükséges részegységek az anyagellátó rendszer által vezérelt módon az adott munkahelyre kerülnek. Ezen a munkahelyen minden követendő alkatrész, vagy annak logisztikai egysége azonosítóval van ellátva. Ezeket az azonosítókat beolvasva a LOG4pro rendszer a háttérben összekapcsolja az anyagokról, részegységekről rendelkezésre álló, korábban rögzített adatokat a késztermékkel. Így minden szükséges gyártási, technológiai adat a termelés befejeztével a késztermékhez rendelve rendelkezésre áll. Az adatgyűjtő rendszer így biztosítja a termék és a gyártás visszakövethetőségét.

További LOG4pro modulok:Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu