Készáru kezelése

A termelés utolsó lépéseként a végellenőrzésen sikerrel átesett, majd csomagolásra került termékek készre jelentését végzi a LOG4pro rendszer. Igény szerint a kapcsolódó vállalatirányítási rendszer számára részletes adatokat ad át a késztermékekről, azok különböző szintű logisztikai egységeiről (egyedi csomagolás, gyűjtő karton, raklap). Vezérli a csomagolás folyamatát, valamint a csomagolási egységek szabványos, (pl. VDA, AIAG, GM, Odette vonatkozó szabványok) vagy speciális vevői előírás szerinti azonosítókkal (vonalkód, RFID) való ellátását.  Az azonosítóval való ellátás után a kiszállítás előtti tárolás, majd a szállítási tervek alapján a szállítmány előkészítés, végső felülvizsgálat, majd a rakodás mobil adatbeviteli eszközökkel támogatott vezérlése szintén a készáru modul feladatkörébe tartozik. A nyomtatott és elektronikus szállítási bizonylatok elkészítéséhez az adatokat az ERP rendszer számára a LOG4pro biztosítja.


A készáru kezelési modul funkciói:

  • vevő specifikus termékcsomagolás vezérlése;
  • csomagolási egységek tárolása,
  • logisztikai egységek minőségi státuszának kezelése
  • a rework (gyártásba visszahívás) kezelése, a termékek követése (traceability) a folyamatban egyaránt része a rendszernek.

A szállítmány kezelés a készáru raktárban található termékek kiszállításra való előkészítését, szállítmányokba való szervezését segíti az alábbi funkciók megvalósításával:

  • szállítási egységek képzése, majd szállítmányhoz rendelése,
  • a szállítmányok összeállítása,
  • a rakodás vezérlése,
  • dokkaudit elvégzése;
  • szállítási dokumentációk elkészítése, vagy adatszolgáltatás ezek elkészítéséhez.

A folyamat lépései:


Készáru bevétel: A gyártásból érkező futószalagon beérkezik a késztermék logisztikai egysége, melynek egyedi azonosítóját az átadó ablakhoz szerelt RFID kapu leolvassa, adatait a termelés logisztikai rendszernek elküldi. Az átadási információk rögzítésre kerülnek a késztermék kartonján. A késztermékek szállítási egységeit szükség szerint állítják össze. A szállítási egységeket, ha kell, ellátják további szabványos azonosítóval, majd a készáru modul betárolási algoritmusa által meghatározott raktárhelyre viszik. Amikor a raktárhelyre helyezés megtörténik, a rendszer újabb információt kap arról, hogy a művelet befejeződött.

Szállítmánykezelés, összeállítás, kiszállítás: A LOG4pro készáru kezelési modulja szállítmány összeállításra utasítást és információt küld a raktári mobil adatgyűjtőn keresztül. A kezelő összegyűjti a szállítási listában megjelölt szállítási egységeket, mindegyik azonosítóját egyesével leolvassa, hogy a gyártási rendszer információt kapjon a fizikai mozgásokról. A készáru raktárból a kért szállítási egységeket egy RFID kapun áthaladva viszik ki. Az RFID kapu olvassa az azonosítókat és jelzi a rendszernek, hogy mely termékek kerültek ki a raktárból.

További LOG4pro modulok:  
 

Kapcsolódó cikkek:
Milyen azonosítástechnikai eszközt érdemes használni? 
Ipari kialakítású vonalkódolvasók 1D, 2D olvasással is
Adatgyűjtők kézi vagy targoncás használatra is
Vonalkódnyomtatók kis és nagy darabszámú nyomtatáshoz
RFID (rádiófrekcenciás azonosító) eszközök szaktudással
Fagy vagy magas hőállóság, különböző méretek és formák - nyomtatási kellékanyagok
Címkefelrakó applikátorok a gyorsabb és egyszerűbb munkához
 


Hírek

A gyártási folyamatok visszakövetője - Összehangolt logisztika

A gyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfél-elégedettség.

Szerelősori Monitoring Rendszer – Egy magyarországi autóipari beszállító számára

AZ ELVÁRÁS – a gyártási hatékonyság növelése

A termelési tevékenység folyamatos monitorozása annak érdekében, hogy a begyűjtött státusz adatok elemzésével felismerhetőek legyenek a lefedett gyártási folyamatnak azon a pontjai, amelyek javítása által a gyártási hatékonyság növelhető.

 

ELŐADÁST TARTOTTUNK ELEKTRONIKAI IPARI SUPPLY CHAIN KONFERENCIÁN

2017. május 24-én, Budaörsön megrendezésre kerülő Elektronikai Ipari Supply Chain Konferencián Schwirg László cégvezetőnk Integrált szigetrendszer termelési rendszerek fokozatos kialakítására címmel tartott előadást.

 

Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu