LOG4Pro gyártási anyagirányítási rendszer az építőiparban

Termékazonosítás RFID technológiával

A termelés folyamatos, megbízható anyagellátásának megvalósítása mindig is nagy kihívást jelent. A Vonalkód Rendszerház által fejlesztett LOG4Pro rendszer olyan modulárisan felépített termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket az automatikus azonosítás több évtizedes tapasztalatával ötvözi. Az automatikus azonosítástechnika / RFID technológia az elmúlt években egyre inkább a gyártási és termelési folyamat része lett, amelynek segítségével lehetővé vált egy termék teljes körű követése, a gyártási folyamat kezdetétől egészen a kiszállításig.

Termékazonosítás RFID technológiával

A termelés folyamatos, megbízható anyagellátásának megvalósítása mindig is nagy kihívást jelent. A Vonalkód Rendszerház által fejlesztett LOG4Pro rendszer olyan modulárisan felépített termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket az automatikus azonosítás több évtizedes tapasztalatával ötvözi. Az automatikus azonosítástechnika / RFID technológia az elmúlt években egyre inkább a gyártási és termelési folyamat része lett, amelynek segítségével lehetővé vált egy termék teljes körű követése, a gyártási folyamat kezdetétől egészen a kiszállításig.
 
Cégünk építőipari szektorban tevékenykedő partnere, egy világhírű dán cég leányvállalataként szálcement alapú minőségi épületburkoló anyagokat állít elő. Az Észak-Dunántúl egyik legújabb építőanyagot előállító vállalatának megbízásaként, egy termelési anyagellátást biztosító rendszer kiépítése volt a feladatunk.
 
A partnerünk kiemelt elvárása volt, hogy a telepítésre kerülő komplex rendszerünk a termelési terveknek megfelelő anyagellátást biztosítsa a logisztikai egységek mozgatásának vezérlésével a gyártó egységek között.
 
Erre a projektre a közel 5 éve kifejlesztett belső logisztikai rendszerünk, a LOG4Pro - partnerünk igényeire szabott - egyedi változatát javasoltuk. A LOG4Pro rendszerünk képes irányítani és követni a gyártásban egyedi azonosítóval ellátott logisztikai egységeket, az egyedi termékektől a gyűjtőegységekig.
A megbízás legelső feladata a gyárban raklapokon mozgatott anyagok azonosítási rendszerének kialakítása volt. A gyártási folyamatban az anyagok raklapos kiszerelésű logisztikai egységekben mozognak, PLC vezérlésű konvejor sorokon.
Mivel a konvejoron belül emberi beavatkozás nem lehetséges, ezért automatikus azonosítási rendszert kellett kialakítani. A raklapok egyedi, vonalkóddal megjelenített és RFID bélyegbe is beírt azonosítót kaptak, így biztosítva, hogy a raklapok nagy biztonsággal azonosíthatók legyenek a teljes gyártási folyamatban.
A kialakított termeléslogisztikai rendszerben a számítógépes vezérlés biztosítja, hogy a konvejor sorra csak a megfelelő sorrendben lehessen beadni az anyagokat, így elkerülve az esetleges torlódásokat, egyéb felesleges mozgatásokat.
A működés során a LOG4Pro rendszer kommunikál a gyártó-, és anyagmozgató berendezéseket közvetlenül vezérlő PLC rendszerekkel, így teljesen automatikus, operátori beavatkozást csak különleges esetben igénylő anyagmozgatási rendszert alakítottunk ki.  Mivel az ellenőrzési pontokon minden esetben megtörténik az áthaladó anyagok azonosítása az RFID olvasók által, így folyamatosan figyelemmel kísérhető egy-egy termelési terv készültségi állapota, valamint a gyártási területek teljesítménye.
A rendszer jelenlegi tesztüzemének lezárásával és a második fázis bevezetésével lehetőség lesz további gyártási adatok rögzítésére, az esetleges gépleállások okának felderítésére.
Így lehetővé válik a rendszer által lefedett gyártási területeken OEE adatok rögzítése és folyamatos figyelése is.

 


Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu