A gyártási folyamatok visszakövetője - Összehangolt logisztika

Agyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfélelégedettség.

A gyártási folyamatok visszakövethetősége mindig is nagy fontossággal bírt a vállalatok számára, hiszen egy optimálisan működő rendszerrel csökkenthetők a vevői reklamációk, és jelentősen növelhető az ügyfél-elégedettség.

A Vonalkód Rendszerház Kft. által fejlesztett Log4Pro rendszer olyan moduláris termeléslogisztikai megoldás, amely a logisztikai ismereteket az automatikus azonosítás több évtizedes tapasztalatával ötvözi. A már több iparágban is sikerrel bizonyított rendszer moduljai lehetővé teszik a termékek gyártása során keletkező adatok rögzítését, valamint a dokumentált gyártási adatok alapján összehangoltabbá válik a logisztikai folyamatok irányíthatósága. A gyártási folyamatok visszakövethetősége (traceability) és átláthatósága nemcsak vevői előírás, hanem a hatékonyságnövelés egyik legjobb módszere.

Esettanulmány az autóiparból

A Vonalkód Rendszerház egyik nyugat-magyarországi autóipari beszállítói partnerénél merült fel az igény a termékek gyártás közbeni nyomon követhetőségére, valamint a megrendelőkhöz való kiszállítás utáni visszakövethetőségre. Hamar definiálásra kerültek az elvárt követelmények, amelyekre a legkézenfekvőbb megoldás a Log4Pro rendszer Basic változata volt. Általános célú moduljainak felhasználásával és az egyedi igényekre való testreszabásával került kialakításra az alább részletezett traceability-rendszer.

A Log4Pro Basic feladata a meghatározott gyártási folyamatban mozgó, egyedi azonosítóval ellátott munkadarabok nyomon követése. A darabok a munkahelyek között logisztikai egységekben mozognak, de a rendszer által kezelt munkahelyeken egyedi munkadarab-azonosítás valósul meg. A rendszer a munkahelyeken a darab cikkszámához rendelt gyártástechnológia adott sorrendű végrehajtását ellenőrzi, illetve rögzíti a központi adatbázisban a műveletek elvégzése közben keletkezett technológiai és státusadatokat. A munkadarabokat egyedi azonosítóval, datamátrix kóddal látják el, amelyek közvetlen jelöléses (DPM) technológiával kerülnek a termékekre a darab öntése után a felületére felvitt kód segítségével.

A munkadarabokat a gyártási műveletek megkezdése előtt, a munkahelyekre való beérkezésükkor kódjuk leolvasásával azonosítják az operátorok. A leolvasás során a rendszer ellenőrzi az operátorok adott gyártási művelethez való jogosultságát, valamint a technológiai lépések elvégzését is. Az adott munkaállomáson a művelet elvégzése után az operátor jelzi a munkadarab megfelelőségét vagy nem megfelelőségét, illetve szükség esetén hibakódot rendelhet a munkadarabhoz. 

A munkahelyeken a Vonalkód Rendszerház Log4Pro Lite termináljai üzemelnek, amelyeken az operátorok kontrollálhatják a korábban elvégzett műveleteket, továbbá ellenőrizhetik és megadhatják az adott darab státusát is.

 

Lekérdezés tág határok között

A Log4Pro rendszer adatprezentációs modulja segítségével az adatgyűjtés során az adattárházban tárolt adatok lekérdezése tág határok között variálható, a munkaállomások aktuális állapotát mutató monitoring rendszertől kezdve az elmúlt időszak adott termékeinek átlagos gyártási ciklusidejét mutató riporting funkcióig. A Log4Pro termeléslogisztikai rendszer a vállalatirányítási rendszerekkel összhangban vagy akár önállóan is képes a munkadarabot követni a gyártási folyamatban, biztosítva ezzel gyártás teljes dokumentálását, visszakövethetőségét az autóiparra vonatkozó szigorú elvárásoknak megfelelően.Hírek

„TUDD HOL A HELYE!” avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon

Legújabb ipari környezetbe szánt megoldásunkban  egyesítettük a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünket a folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyeléssel (RTLS megoldások). Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg korábban az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szint? megkülönböztetés érhető el.

Miért fontos a gyártásban az olvasható és pontos vonalkód?

Napjainkban a gyártás automatizálása, a tétel követése és az összetevők nyomon követhetősége alapvető elvárás. Számos gyártó és beszállító választja cégünk megoldásait a megbízható termékellenőrzéshez és adatrögzítéshez, így nyomon követhetik a kimenő termékeket és az alkatrészekre vonatkozó minőségi követelményeket. Az olvasható, pontos vonalkódok és szövegek soha nem voltak még ennyire fontosak a gyártásban, ugyanis a minőségbeli hiányosságok nem hatékony folyamatokhoz és leállásokhoz vezetnek. Az olvashatatlan vonalkódok esetében újracímkézés, újbóli beolvasás vagy akár a fontos információk manuális bevitele is el?fordulhat. A változó minőség a gyártó oldalán emellett költséges meg nem felelési bírságokkal és egyéb büntetésekkel járhat, és a címkézett termék vélt minőségét is rontja. 

CipherLab 9700 - Magas színvonalú adatgyűjtőcsalád, beltéri alkalmazásra kialakítva

A CipherLab kifejezetten a raktározás, az elosztó központok és a feldolgozóipar kihívást jelent? követelményeihez alkalmazkodva fejlesztette ki a 9700 termékcsaládot Windows® és Android operációs rendszerrel.
 
Az adatgyűjtő strapabíró ipari kialakításának köszönhetően bármilyen környezetben vagy szélsőséges körülmények között is könnyedén használható. Sokféle kódolvasási képességének köszönhetően a felhasználók hatékonyan olvashatják be a nehezen elérhető vonalkódokat is. A gyártó a 9700 termékcsaládot három különböző billentyűzetverzióban kínálja (30 és 38 gombos numerikus, 53 gombos alfanumerikus billentyűzet LED háttérvilágítással). 
Vonalkód Rendszerház Kft. | 1047 Budapest, Fóti út 56. | Tel.: (+36 1) 436 7575 | Fax: (+36 1) 436 7555 | E-mail: info@vonalkod.hu